Opdracht: hier vind je het verhaal in de volgorde zoals weergegeven in de roman ‘Tirza’ van Arnon Grunberg. Bij elke gebeurtenis staat het punt in de tijd /t = x /, waar x = een dag; tenzij erachter staat ‘j’; dan is het een jaar. Vanaf deel III hoofdstuk 3 zijn de gebeurtenissen in chronologische volgorde.
Werk nu na lezing de roman om naar chronologische volgorde voor het geheel.

 

 

I.        De huur

1.      t=0 Jörgen, alleenstaande vader, maakt eten klaar voor het eindexamenfeest van dochter Tirza.

t= -6. Flashback naar 6 dagen daarvoor. 3 jaar nadat zij haar gezin heeft verlaten, verschijnt de echtgenote weer. J
örgen laat haar weer toe in zijn huis, maar Tirza verzet zich tegen haar moeder.

 

2.      t= 0 Jörgen, alleenstaande vader, maakt nog steeds eten klaar voor het eindexamenfeest van dochter Tirza.

t= -6 Opnieuw de terugkeer 6 dagen daarvoor van zijn vrouw. Vanaf blz. 55 analyseert de echtgenote J
örgen, en uit haar afkeer voor hem.

 

3.      t= 0 Jörgen scheert zich voor het eindexamenfeest van dochter Tirza. Overdenking over de geschiedenis van hem tijdens het stichten van zijn gezin. Ibi arriveert. Over het leven van Ibi met een Fransman met wie ze een herberg in Frankrijk runt.                                                          

t= -5j Over het verhuren van de bovenetage. Ibi wordt ingeschakeld om de huur te innen. Als Ibi niet terugkeert van het innen, gaat Jörgen naar boven en ziet hoe de huurder Ibi neemt. Hij valt de huurder aan. Ibi is boos en vertelt dat de huurder haar vriendje is; ook de moeder is boos op Jörgen; de 3 vrouwen en de huurder hebben medelijden met Jörgen.

 

II.   Het offer p.125

1.        t= 0 half acht, de avond van het feest. Zoveelste repetitie ‘hapjes serveren’ van Jörgen. Herinnering aan boekpresentaties.

      

        t= -30 Jörgens ontslag. Hij gaat doen alsof hij naar het werk gaat, maar hangt vooral rond op Schiphol.

           

        t= 0 Slaapkamer. Jörgen stoort zich aan de sletterigheid van zijn echtgenote. Die stelt voor om te neuken, maar trekt dat voorstel weer walgend in. Pratend over de dochters, wijst  echtgenote erop hoe plat ze zijn. Over het fiasco van haar escapade met andere man, met ‘dood zaad’; hoe hun tweeën alleen zijn overgebleven. De eerste gast, een schooljuf.

 

2.    t= 0 de meeste gasten verschijnen, maar Tirza zelf is er niet. De echtgenote is sletterig gekleed. Jörgen slooft zich enorm uit om het zijn gasten naar de zin te maken, bevuilt zijn  kleding, drinkt tussendoor aantal dingen, gesprek met economiedocent, is aanleiding voor herinnering.

      

       t= -3j Jörgen heeft gespaard geld belegd in hedgefunds. Na een tijdje loopt hij bij bank naar binnen, en dan blijkt dat zijn kapitaal bij het hedgefunds in rook is opgegaan.

 

       t= -3j tot t= -1j Jörgen laat Tirza zoveel volwassen wereldliteratuur lezen, dat hij haar voorgoed een hekel aan literatuur heeft bezorgd. Andere herinnering: Tirza vraagt wanhopig aan hem waarom ze nog niet ontmaagd is.

 

3.    t= 0 Jörgen is door zijn ervaringen gedesillusioneerd geraakt en kan bijna alleen nog piekeren  maar als een klasgenote van Tirza in de schuur aan hem haar frustraties bekent, kan hij haar  alleen maar vragen waarom ze niet zijn heerlijke hapjes en drankjes neemt. Hij verkeert in een roes. Tirza verschijnt eindelijk, met haar nieuwe vriendje, Choukri; hij is een stuk ouder dan zij. Hij meldt de echtgenote zwaar verstoord dat Choukri op Mohammed Atta lijkt.

 

       t= -2j Jörgen moet op gesprek bij school. Een lerares vermoedt dat Tirza een eetstoornis heeft. Hij praat er thuis met Tirza over. Die reageert hysterisch en roept “ik ben een vrouw, en ik ben de enige vrouw die je hebt!”

       

4.    t= 0 Jörgen noemt de vriend van Tirza verlegen. Tirza noemt Jörgen verlegen. En hij begint weer erover dat zij moet stoppen met Mohammed Atta te blijven daten.

 

      t= -2j Jörgen zoekt hulp voor Tirza’s eetstoornis. Echtgenote verwijt hem dat hij Tirza belast met overdreven verwachtingen. J & echtgenote krijgen een handgemeen. E roept de politie. J        neemt T mee n kliniek in Zuid-Duitsland. J krijgt contact m. een lotgenoot-vader, maar die krijgt ineens genoeg van J

 

    t= 0 Jörgen treft tijdens het feest het gefrustreerde meisje, “Ester zonder h”, weer aan in het schuurtje. Hij gaat met haar praten. Maar dan ineens gaat hij haar zoenen, en hij slaat        aan het vrijen met haar. Tirza betrapt ze. De echtgenote danst geil met een vriend van Tirza, en ze ontbloot een borst.

 

5. t= 0 Jörgen praat lang met Tirza, die een verklaring wil over wat hij met Ester deed; daarna met de echtgenote. Het feest is afgelopen, iedereen is naar huis. Jörgen vraagt Tirza cello voor hem te spelen, wat ze onder protest uitvoert.

 

III. De woestijn p.273

 

1.      t= +3w Jörgen heeft weer een keer afgesproken met Ester zonder h. p.287 Hij neemt Tirza en Choukri op weg naar hun vlucht vanuit Frankfurt mee naar het buitenhuisje in De Betuwe. Hij laat ze meehelpen in de tuin. Choukri doet zijn best maar J kan bijna alleen maar sarcastisch tegen hem zijn. p.300 Als hij een keer het huis binnenloopt, ziet hij hun tweeën naakt op de tafel. Vervolgens gaat J als een bezetene in de regen in de tuin aan het werk. ’s Avonds spelen ze monopolie om maar niet te hoeven praten. De andere avond heeft hij Indonesisch eten gehaald, maar ze zijn heel vroeg naar bed. p.304 Hij voorspelt heel precies hoe het morgen zal gaan, opstaan en vertrekken naar het vliegveld. p.306 Hij staat om twee uur ’s nachts op omdat hij niet meer kan slapen. Hij gaat werken in de tuin en in het huis. p.307 “Die zondag gaat alles precies zoals hij dacht.” Alleen zijn eigen gedrag, het uitzwaaien, wordt beschreven. En ook, op het vliegveld in Frankfurt “het indringende gevoel dat hij net als op Schiphol bezig is naar niemand te zwaaien” Als hij terugrijdt, moet hij twee keer overgeven. Hij keert terug naar Amsterdam, treft de echtgenote in huis.

 

2.      t= +3w Hij rapporteert aan zijn echtgenote. Hij vraagt haar of zij hem normaal vindt, en wat normale sex is.

     

      t= +4w Echtgenote herinnert J eraan dat Tirza zou bellen zodra ze aankwam en dat ze dat niet    gedaan heeft. Nu gaat J zich zorgen maken. Hij bekent dat hij zijn werk kwijt is, dat hij op Schiphol rondhangt. J wil dat een spel doen dat ze deden toen ze nog verliefd waren, het spel van de verkrachter. Echtgenote wil het niet. J wil bellen naar Windhoek, Tirza’s eerste bestemming. Echtgenote stelt voor dat hij erheen gaat, en dat doet J ook.

 

3.   In Windhoek weet hij niet goed wat hij moet doen. Hij laat foto van Tirza zien, maar men denkt daar dat hij pedofiel is. Hij is totaal niet ingesteld op de omstandigheden, gaat in de woestijn lopen met stadse schoentjes en een colbertje. Een zwart meisje van hooguit 12 jaar volgt hem en vraagt  steeds ‘do you want company?’ Verder zegt ze niets. J komt niet van haar af, dus laat hij haar toe in het hotel, dineert met haar en laat haar bij zich in de kamer slapen. Ze heet Kaisa.

     

     de echtgenote belt, ze wil weten wat hij heeft gedaan om Tirza te vinden, of hij de politie ingeschakeld heeft. Hij heeft niets gedaan. De volgende dag opent hij Tirza’s online-mailaccount, en schrijft een mail aan zichzelf uit haar naam met een nepbericht. Later belt hij de echtgenote en zegt dat hij van Tirza heeft vernomen. de echtgenote klinkt geëmotioneerd en zegt dat zij hem mist.

 

     Jörgen brengt het meisje in een taxi naar de plaatsnaam die ze noemt. Het is een sloppenwijk, en ze vinden de moeder van het meisje, liggend in een vieze hut, schijnbaar ziek, gebaren makend, en J stelt vast dat ze doofstom is. Hij laat geld achter en vlucht daarvandaan.

 

4.  p. 379 Hofmeester huurt een auto en verlaat Windhoek met het meisje. Hij checkt 30m km noordelijk van Windhoek in de Okapuka ranch. Hij denkt aan de opvoeding van Tirza.  Hij vertelt het kind hoe Mohammed Atta hem alles heeft afgenomen. Ook over de scabreuze seks met de werkster. Over het oude project: het afschaffen van de liefde, en het nieuwe: het afschaffen van het mededogen. De volgende dag rijdt hij met haar naar Swakopmund. De echtgenote  belt hem en nu is ze echt bezorgd. Ze zegt dat Choukri’s moeder wil dat hij haar belt. De volgende dag rijdt hij met het kind naar Walvis Bay. Hij zegt tegen haar dat hij bezig is te       verdwijnen. p. 397 In de Sossusvlei Lodge is geen plaats meer, ze rijden door naar de Kulalu Desert Lodge. Ze liggen ’s nachts op het dak om van de sterren te genieten. p.402 Hij vertelt haar hoe hij Mohammed Atta bij zijn buitenhuis heeft vermoord met de elektrische takkenzaag, gesnoeid. En hoe hij Tirza heeft doodgeslagen met de pook. Hoe hij de kinderen de volgende dag naar Frankfurt heeft gebracht en ze daar heeft uitgezwaaid. De volgende dag huurt hij een chauffeur met een jeep die hen meeneemt de woestijn in. Hij wil een hoge duin beklimmen, het kind volgt hem. Hij zegt dat ze terug moet, hij wil verdwijnen, alleen. “ik ben wat je krijgt als je de beschaving loslaat op het beest”. Hij laat zich toch door Kaisa terug trekken. De  volgende ochtend rijden ze verder naar het zuiden, naar Lüderitz, en logeren er bij een Duits echtpaar. Ze rijden verder. 60 km voor het plaatsje Als krijgen ze een klapband. Twee Boeren helpen en verwisselen het wiel. De echtgenote belt en zegt: “Tirza is gevonden. Je moet naar huis komen”. Hij hangt op.

 

5.   p.418 Hij trekt in een kamer in Lüderitz en blijft daar 3 dagen met Kaisa. Hij kijkt tv, luistert naar de Duitstalige radio, kijkt uit over de windige kust, praat tegen Kaisa aan met zijn fantasieën. Nu meent hij dat hij zelf altijd 9 jaar oud is geweest, dan vertelt hij weer dat hij weg moet, maar dat hij terugkomt om haar te adopteren, en later weer dat hij een weeshuis voor 9-jarige meisjes zal stichten. Voor het eerst na dagen komt hij met haar buiten. Er staat altijd een keiharde storm. Op de 4de dag rijden ze naar Mariental. Hij koopt schoenen voor hemzelf en Kaisa. Hij belt de echtgenote dat hij naar huis komt. Echtgenote praat heel gejaagd, “er zijn journalisten”, zegt ze. Hij breekt als altijd het gesprek snel af. Hij regelt een vlucht naar huis.Hij praat verder tegen het meisje, zegt dat hij altijd gespeeld heeft, bijvoorbeeld dat hij redacteur was. Hij moet vertrekken. Hij geeft de aktetas met inhoud aan Kaisa. Kaisa roept hem nog toe: “Do you want company, sir?” Hij stapt de volgende dag over in Zürich en komt aan op Schiphol, hij reist verder naar huis. Als hij in de Van Eeghenstraat loopt belt hij naar Tirza om haar stem te horen in de meldtekst. Tegelijk treft hij een menigte journalisten voor zijn huis aan, en de echtgenote die op hem afloopt.